#toc_container { background: #f9f9f9 none repeat scroll 0 0; border: 1px solid #aaa; display: table; font-size: 95%; margin-bottom: 1em; padding: 20px; width: auto; } .toc_title { font-weight: 700; text-align: center; } #toc_container li, #toc_container ul, #toc_container ul li{ list-style: outside none none !important; }
Search

8 mentale tips om je te helpen met afvallen

08-12-2019

Afvallen blijkt in het dagelijks leven vaak lastiger dan men denkt. Het proces van gewichtsverlies is redelijk simpel: eet minder calorieën dan je verbruikt en je zal afvallen. ‘Ieder pondje gaat door je mondje’ is cliché maar tevens een keiharde waarheid.

Toch blijkt het niet zo simpel om ons eetgedrag onder controle te krijgen. Dit heeft uiteraard te maken met je mindset en gedachtegangen welke je (eet)gedrag beïnvloeden al dan niet bepalen.
 
We willen je door middel van dit artikel enkele mentale handvatten meegeven die je kunnen helpen in de strijd tegen overtollige kilo’s.

Train je geest

De kennis bezitten op gebied van calorie-inname en sporten is vaak niet genoeg om consistent te blijven, zeker op gebied van eten. Hoe lukt het jou dan wel om een blijvende verandering in je eetgedrag te krijgen? Wellicht dat onderstaande tips je helpen je doelstelling en ideaalgewicht te behalen.
 
1. Bereid je mentaal goed voor.
‘Bezint eer je begint’. Zeer aan te raden wanneer je van plan bent je leven om te gooien. Dan bedoelen wij niet of het een goed idee is om af te vallen of niet. Wij bedoelen hiermee dat je bij elk plan een goede voorbereiding moet treffen. Dat verhoogt de kans op slagen.
 
Lees je in over het proces van afvallen. Hoe steekt dat in elkaar fysiek gezien? Hoe werkt dat op gebied van je voedingspatroon? Wat moet je zodoende aanpassen in je voeding? Maak een berekening van je caloriebehoefte. Welke valkuilen kun je voor jezelf voorspellen?
 
Bedenk haalbare korte termijndoelen welke opbouwen naar een algemeen doel die je wilt behalen. Wil je bijvoorbeeld 10kg afvallen probeer dat dan te verdelen in 4 x 2,5kg per maand. Geduld is een schone zaak, zo ook met afvallen. Ga niet voor 2kg per week afvallen, dit hou je niet vol. Wees realistisch!
 
Wil je een marathon lopen dan hoort daar een gedegen voorbereiding bij, met afvallen is dat niet anders!

Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance!
 
 
2. Houd een eetdagboek bij.
Schrijf elke dag op wat je eet. Hoeveel je eet. Hoe laat je dit eet en vooral niet te vergeten waarom je dit eet. Doe dit een week of 2 á 3 en je krijgt meer inzicht in jouw voedingspatroon en waar het vandaan komt. Eet je veel snacks en waarom? Ben je een stress/emotie-eter?

Middels een eetdagboek meer inzicht in je eetpatroon

Door een eetdagboek bij te houden krijg je snel een beeld van je voedingspatroon en zie je waar er ruimte ligt voor verbetering. Je ziet in één oogopslag waar je valkuilen liggen, vaak gekoppeld aan je mindset/gedachtegang of bepaalde gebeurtenissen in je dagelijks leven.

Stress ervaar je voornamelijk in je buikstreek welke vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd als honger. Je vervalt hierdoor in extra eetmomenten terwijl het geen honger is. Leer het verschil kennen van je lichaamssignalen. Wees jezelf een stap voor!
 
3. Vraag om hulp en ondersteuning.
Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag je familie en vriendenkring om ondersteuning in het behalen van jouw doel.

Soms ga je het moeilijk krijgen om je aan je gezonde voedingspatroon te houden. Op zulke momenten kan het handig zijn dat je omgeving weet waar je mee bezig bent om je zodoende te helpen. 

Tevens kunnen zij er al rekening mee houden dat je met afvallen bezig bent. Zo kunnen ze sommige verleidingen voor je achterwege laten door je bijvoorbeeld geen koekje aan te bieden wanneer je op visite bent of geen frisdrank in te schenken maar een kopje thee of een glas water. Het zijn dit soort kleine zaken die je kans van slagen aanzienlijk verhogen.
 
4. Verander je voedingspatroon niet in 1 keer.
Je eetdagboek laat zien hoe jouw dagelijkse voedingspatroon er uit ziet. Nu denken veel mensen die beginnen met afvallen vaak dat ze meteen alles om moeten gooien. Dit verhoogt de kans op falen eigenlijk alleen maar want het is behoorlijk drastisch en lastig om vol te houden. Start stap voor stap en werk in enkele weken naar een volledige verandering in je voedingspatroon.
 
Begin bijvoorbeeld met het achterwege laten van suiker in je koffie/thee en stop met het drinken van frisdranken en fruitsappen. Stop de week erna met het eten van gefrituurd voedsel. De week erna vervang je voedsel uit pakken en/of magnetronmaaltijden voor verse gezonde alternatieven. Eet de week erna minder koolhydraten in de vorm van aardappelen of rijst en eet extra groenten hiervoor in de plaats.
 
Verander op deze manier je voedingspatroon beetje bij beetje in plaats van alles op één dag over een andere boeg te gooien. Weet dat afvallen de weg van de langste adem is en geen ‘quick fix’. Jij wilt een blijvende verandering in je algehele voedingspatroon, neem daar dan ook de tijd voor. Het is geen crashdieet maar een verandering van leefstijl!
 
5. Leer positief tegen jezelf te praten.
Neurolinguïstisch Programmeren. Nooit van gehoord? Toch doe je het elke dag, van minuut tot minuut. Hoe praat jij tegen jezelf in je koppie? Is dit positief of negatief? Dacht je dat de weegschaal een lager getal zou aangeven dan het doet, wat zeg je dan tegen jezelf?
‘Zie je wel, het lukt mij niet’ of ‘Vreemd want ik heb mijn best gedaan, volgende week maar eens kijken want het kan aan van alles liggen en niet zo zeer dat ik niet afval’.

Herprogrammeer je brein door positiever tegen jezelf te 'praten'.

Waak voornamelijk voor de slachtofferrol: ‘Ja, zij kunnen lekker een patatje eten en ik niet’ of ‘Hij kan wel een stukje taart op deze verjaardag nemen, ik niet’. Dit is een gevaarlijke manier van zelfmedelijden hebben. Denk op zulke momenten dan aan waarom je begonnen bent met afvallen en de positieve dingen die je hiermee zal bereiken!

Je bent jezelf aan het programmeren door hoe je tegen jezelf praat. Helaas heeft de meerderheid in de wereld een negatief gesprek met zichzelf waardoor zij moeite hebben om dingen voor elkaar te krijgen in hun leven.

Zorg voor meer positiviteit in je koppie. Dat kan lastig zijn in het begin maar niet onmogelijk. Op den duur gaat dit zijn vruchten afwerpen door een positievere houding in het dagelijks leven.
 
6. Beloon jezelf af en toe eens.
Heb je een korte termijndoel gehaald, beloon jezelf er dan voor met bijvoorbeeld een saunabezoek of gezichtsbehandeling. Een manicure of pedicure, als het maar iets is dat niet met snacken te maken heeft!

Dit is een vorm van positief bekrachtigen, iets wat je nodig hebt in de verandering in je leven. Je hebt tenslotte al zoveel achterwege moeten laten waar jij je soelaas uit haalde dus gun jezelf iets leuks.
 
7. Wees niet te streng wanneer je in een valkuil stapt
Wees niet te streng voor jezelf wanneer je een keer over de schreef gaat met eten. Men wil na dit soort foutjes nogal eens de handdoek in de ring gooien. Of jezelf flink straffen door de volgende dag minder te eten of extra hard te knallen in de gym.

Waak hiervoor, het is niet nodig. Hervat gewoon je voedingspatroon en weet dat consistentie hetgeen is waarmee je doel behalen valt of staat. Ga je nou ineens consistent slechter eten dan moet je wel bij jezelf aan de bel trekken natuurlijk.
 
8. Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn in de toekomst.
Visualiseer jezelf met een sixpack, nee geen biertjes. Zie jezelf met rondere billen en slanke strakke benen. Zie jezelf in die badpak de show op het strand stelen.

Deze manier van positieve visualisatie blijkt volgens onderzoek te helpen bij het realiseren van je doelen. Of dat nou succes in je carrière is of het behalen van je droomlichaam maakt niet uit. Zolang jij jezelf maar kunt zien waar je wilt zijn in de nabije toekomst. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je een enorm trekmoment ervaart! 

Doe je voordeel met deze tips! Laat ons weten wat je er van vindt in de comments...

No comments yet