#toc_container { background: #f9f9f9 none repeat scroll 0 0; border: 1px solid #aaa; display: table; font-size: 95%; margin-bottom: 1em; padding: 20px; width: auto; } .toc_title { font-weight: 700; text-align: center; } #toc_container li, #toc_container ul, #toc_container ul li{ list-style: outside none none !important; }
Search
23-12-2019

De kerstdagen staan weer voor de deur. Gezelligheid met vrienden en familie en natuurlijk overheerlijk eten en snacken. Ga jij gedachteloos alles door je nek heen gooien of ga je nu al rekening houden met de maand januari en je doel om af te vallen?
 
Wat wij bedoelen is of je door hebt dat wat jij tijdens de feestdagen te veel binnenkrijgt aan calorieën? Dit kan namelijk betekenen dat je volgende maand 2-0 achter kan staan wanneer je nu niet oplet, wat op zijn beurt weer demotiverend kan werken. Je kan dit voor zijn!
 

Kerstdiner


Gemiddeld komt de Nederlander tijdens de kerstdagen alleen al 200 tot 900gram aan. Klinkt niet als veel toch? We vergeten alleen dat deze cijfers alleen gelden voor het kerstdiner of beter gezegd allebei. Dat is dus in 2 dagen!
 
Maar….we kennen allemaal het proces van de handdoek in de ring gooien met het excuus: ‘het zijn de feestdagen!’. Dit gaat vaak gepaard met meerdere snackmomenten en overheerlijk calorierijk eten gedurende de hele periode van kerst tot na oud & nieuw. Nu mag het nog van jezelf en in januari trek je de handrem wel weer aan. Herkenbaar?
 
Zonde, want men komt in de maand december hierdoor al gauw enkele kilo’s aan! Ja je leest het goed, enkele en niet slechts 1. 

1 kilogram vet is 7000kcal en al die banketstaven, chocoladeletters, kerstkransjes, vienetta ijs, wijntjes en kerstdiners om nog maar te zwijgen over de nieuwjaarsborrels met z’n drankjes en hapjes zorgen al gauw dat je ver over die 7000kcal zit in een maand tijd! Het is vaak niet eens enkel een kerstdiner, een kerstbrunch bij vrienden hier, een kerstborrel op werk daar. Tel maar op die calorieën!

 

Kerstsnacks 


Enig idee hoeveel beweging er nodig is om 7000kcal te verbranden? Dat is ongeveer 12 uur krachttraining voor iemand met een gewicht van 70 kilogram. En dan bedoelen we geen licht werk maar zware sessies! Dan hebben we het nog maar over 1 kilogram in vet aankomen, de meeste mensen komen er enkele aan.
 
Het is zelfs zo dat mensen met een overgewicht sneller aankomen dan anderen zonder overgewicht. Oftewel wees extra bedachtzaam op gedachteloos eten, beperk jezelf nu al en je zal jezelf dankbaar zijn ergens halverwege januari wanneer je staat te zweten in de sportschool.

Afvallen is een aanpassing in je leefstijl en daar hoort bedachtzaam zijn op onzinnig veel extra calorieën tijdens de feestdagen bij.
 
Wij zeggen niet dat je niet mag genieten van al dat overheerlijke eten maar het kan ook met een calorie-inname dat binnen je caloriebehoefte past. Of in ieder geval dichtbij dit getal.
 
Wil jij weten hoe je jouw caloriebehoefte leert te berekenen? Gebruik de kortingslink hieronder en begin de reis naar je droomlichaam.
 

        Droogtrainen Protocol Vrouwen
Droogtrainen Protocol voor vrouwen

 

Droogtrainen Protocol Mannen 
Droogtrainen Protocol voor mannen

 

Weet hoeveel je eet.
Wanneer je je caloriebehoefte leert berekenen en je calorie-inname gaat bijhouden/tracken word je veel bewuster van wat je nou precies in je mond stopt. Deze bewustwording is belangrijk en valt op deze manier te bereiken. Dit op zijn beurt kan ervoor gaan zorgen dat jij veel bewuster je porties kiest en af en toe wat snacks afstaat. Zo kun jij de ‘schade’ beperken tijdens de feestdagen. Iets wat je ten goede komt wanneer je weer volle bak aan de slag gaat om overtollige kilo’s kwijt te raken in het volgende jaar.
 
Leer te waarderen wat je eet, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk bedoelen we hoeveel calorieën het eten bevat. Figuurlijk bedoelen we de smaak en structuur van hetgeen je eet. Geniet ervan, maar met mate. Weet waar jouw grens ligt en ga hier bewust mee om. Tuurlijk kun je een extra stukje dessert nemen maar neem bijvoorbeeld een kleinere portie van het hoofdgerecht hiervoor in de plaats.

 

Kerstschransen

Kauw je eten wat vaker, 20x kauwen is wat een mens gemiddeld hoort te doen per hap eten, kijk eens of je dat sowieso al doet en zo niet begin hier dan mee. Kun je meteen wat langer genieten van elke hap die je in je mond stopt.
 
Denk telkens aan je doel die je voor ogen hebt.
Wil je afvallen of wil je juist wat meer spiermassa zonder al te veel vet aan te komen? Houd hier dan rekening mee tijdens de kerstdiners en nieuwjaarsborrels. Je geniet toch wel van al dat lekkers en dat kan ook in normale of kleinere porties zodat je jezelf niet te veel in de weg zit in het bereiken van je doel.

Hopelijk zal dese blog je ietwat bewuster maken tijdens de feestdagen met betrekking tot je voedingspatroon en pluk je daar de vruchten van in het volgende jaar!
 
Rest ons niets anders dan jullie fijne kerstdagen te wensen en alvast een leuke en warme jaarwisseling!